طراحی بیولوژیکی یا بیودیزاین در علوم متفاوتی کاربرد دارد. یکی از مهمترین حوزههای استفاده بیودیزاین علم ربوتیک است. ربات چهار پا آراکنا یک پروژه سخت افزاری رباتیک اوپن سورس Open Source میباشد. از اجزاء و قطعات آماده و همچنین تجهیزات پرینت شده توسط ۳D پرینتر ساخته شده است. آراکنا Aracna یک پلتفرم جدید در زمینه رباتهای چهارپا است. نیاز به دستورالعمل از موتورهای غیر شهودی دارد و به همین دلیل یک چالش جالب برای الگوریتمهای یادگیری در زمینه راه رفتن رباتیک است، مانند آنچه که اغلب در محاسبات تکاملی و جوامع زندگی مصنوعی مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه این مطلب تحلیلی بر طراحی و روند عملکرد این ربات چهارپا با بخش روبو پدیا Robopedia دیجی اسپارک همراه باشید.
طراحی این ربات را اصطلاحاً بیودیزاین میگویند. بیودیزاین بخشی از طراحی است که طراح برای ابداع طرح از موجودات زنده الهام میگیرد. در نگاه اول شباهت این ربات با عنکبوت کاملاً مشهود است، که دارای یک بدنه نسبتاً کوچک و پاهای کشیده است. در ساختار بدن عنکبوت در جهت حفظ تعادل پاها به صورت قرینه در زیر شکم قرار گرفته و همچنین کشیدگی طول پا از ساق تا زانو بیشتر است، که در طراحی این ربات نیز در جهت حفظ تعادل بیشتر و تحمل وزن بدنه توسط پاها از این ویژگی بهره برده شده، ضخامت پاها متناسب با تحمل وزن در نظر گرفته شده که این توانایی را به ربات میدهد که بتواند سرعت بیشتری را به هنگام راه رفتن داشته باشد. استفاده از ۳D پرینتر برای ساخت این ربات دو نتیجه مثبت به همراه داشته؛ یکی استفاده از متریال کم وزن و سبک بودن ربات، دوم اینکه اشکال پیچیده نیز توسط ۳D پرینتر به راحتی و کاملاً به صورت یکسان بدست میآید و در صورت بروز مشکل برای هر یک از قسمتهای بدن ربات به راحتی میتوان آن را جایگزین کرد. بدنه هسته ربات به شکل مکعب دارای کرو است و طراحی خاصی ندارد. ربات آراکنا یک طراحی تجدیدی Redesign از طرحهای رباتهای چهارپا پیش از خود است و برای اینکه این ربات کارکرد آموزشی و تحقیقاتی داشته مبحث طراحی آن بسیار ساده است و کمتر به آن پرداخته شده، شاید در آینده نسلهای کاربردی این ربات متناسب با عملکردی که در نظر گرفته شده برای آن دارای طراحی های ویژه و کابردی باشند، اما تا به اینجا آراکنا فقط یک ربات آزمایشگاهی با طراحی بیودیزاین است.
سختافزار آراکنا بر پایه بهبود ماشینهای آزمایشگاهی رباتیک پیش از خود طراحی شدهاست. (بونگارد ۲۰۰۶-یوسینسکی ۲۰۱۱ و …) در حالی که این ربات از لحاظ کیفی شبیه به این رباتهاست. طراحی آراکنا به صورتی است که دارای تنه و چهارپا است، که هر پا دارای دو مفصل بوده که عملکردی شبیه به زانو دارد و این توانایی را به پا میدهد که به سمت جلو یا عقب بچرخد.