محققان کشورمان موفق به ساخت نوعی لباس هوشمند برای سربازان شده اند که دارای ویژگی های منحصر به فردی همچون قابلیت گرم کردن و خنک کردن بدن آن ها و همچنین دارای ۱۲ سنسور برای اندازه گیری ضربان قلب، فشار خون، رطوبت، دما، مختصات جغرافیایی، فاصله، نور، لیزر و مواد رادیواکتیو می باشد .
سجاد عبدلی ؛
لباس ها نقش مهمی را در فرآیند جنگ ها بازی می کنند. توجه و اهتمام به نوع و شکل لباس در جنگ ها، از زمان جنگ جهانی اول آغاز شد و به مرور به جنگ جهانی دوم رسید. طی سال های اخیر نیز بسیاری از کشورها با انجام هزینه های گزاف به دنبال ساخت لباس های هوشمندی و قدرتمندی هستند تا بتوانند علاوه بر کمک به حفظ جان سربازان، بر قابلیت های جنگی آن ها نیز بیافزید. در این رابطه محققان کشورمان با تکیه بر دانش بومی خود موفق شدند اولین لباس هوشمند سربازان با قابلیت های منحصربه فرد را طراحی کنند که با کمک آن می توان بر قدرت دفاعی کشور افزود.
در ادامه به معرفی چند کشور دارای فناوری ساخت این لباس ها و همچنین معرفی ویژگی های لباس هوشمند ایرانی می پردازیم .
تالوس، اولین لباس هوشمند سربازان آمریکایی
آمریکا اولین کشوری در جهان است که از سال 2009 تحقیقات گسترده ای را به منظور ساخت لباس هوشمند برای سربازانش آغاز کرده تا با کمک این لباس، علاوه بر آن که بتوانند جان سربازان خود را محافظت کنند ، بر قابلیت های نظامی سربازانش نیز بیافزاید و در نهایت در سال 2014 موفق به رونمایی از لباس هوشمند خود به نام تالوس ” TALOS” شد.
این لباس از یک اسکلت خارجی با قابلیت های ویژه ای ساخته شده است که می تواند امکانات خاصی را برای کاربران خود فراهم می کند؛ به عنوان مثال سربازان به کمک آن می توانند سنگین ترین موانع پیش رو را هم از زمین بردارند که گفته میشود این میزان توان تاکنون برای هیچ زره هوشمندی در نظر گرفته نشده است. این لباس همچنین دارای مواد هوشمند و حسگرهای فوق پیشرفته می باشد که میتوانند ضربان قلب ، دمای بدن و میزان آب رسانی به بخش های مختلف بدن را بررسی کنند. استفاده از چهار دوربین پیشرفته در کلاه این لباس از دیگر ویژگی های منصربه فرد “تالوس” است که امکان دید برای سربازان را در بدترین شرایط نیز فراهم می کند. در گزارش دفاعی که در کتاب سناتور جمهوری خواه سابق اوکلاهاما، تام کوبرن، در سال ۲۰۱۴ چاپ شده است به هزینه تخمینی ۸۰ میلیون دلاری برای این لباس اشاره شده است
رونمایی روسیه از لباس هوشمند سربازان
در سال ۲۰۱۷ سال 2017 ارتش روسیه از اولین لباس هوشمند نیروهای ویژه این کشور در دانشگاه ملی علوم و فناوری (MISIS) واقع در مسکو رونمایی کرد. این لباس که توسط « موسسه پژوهشی مرکزی برای ساخت ماشین آلات دقیق » طراحی شده است دارای ظاهری شبیه به لباس سربازان در جنگ ستارگان است و همچون لباس آنان از قابلیت های پیشرفته ای همچون طراحی هوشمندانه و رنگ کاملا تیره و پوشش بدون انعکاس نور برخوردار است.این لباس دارای کلاه محافظ برای حفاظت از سر و صورت در کنار زره ای پیشرفته برای پوشاندن بدن است. کلاه این لباس دارای امکانات ویژه ای همچون دوربین دید در شب، سیم کشی های مربوط به سیستم رادیویی و یک لامپ کوچک (برای نقشه خوانی و یا بررسی تفنگ و…) است. از دیگر ویژگی های این لباس ، اسکلت خارجی مجهز به سیستم کمک حرکتی موتوردار الکتریکی آن می باشد که باعث افزایش استقامت و کارایی سربازان در میدان نبرد می شود .به عقیده بسیاری از کارشناسان، هدف از رونمایی این لباس توسط روسیه، پاسخی به لباس رزمی تاکیتیکی و سبک ارتش آمریکا «تالوس» می باشد چرا که این دو کشورها سال هاست در بحث نظامی در حال مسابقه تسلیحاتی با یکدیگر هستند .
ساخت لباس هوشمند برای سربازان توسط محققان ایرانی با قابلیت های منحصربه فرد
طی سال های اخیر، جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر دانش بومی خود توانسته گام های اساسی در زمینه خودکفایی در صنعت دفاعی بردارد . در این زمینه نیز، گروهی از محققان کشورمان ، موفق به طراحی و ساخت نوع جدیدی از لباس هوشمند برای سربازان شده اند که می تواند کمک شایانی برای سربازان در مأموریت های خود باشد . این لباس از سه بخش لباس متحدالشکل، دستکش و پوتین تشکیل شده است که در ادامه به بررسی و معرفی ویژگی های منحصر به فرد آن ها خواهیم پرداخت .
- دستکش هوشمند با قابلیت ارسال اطلاعات حیاتی
دستکش این لباس ابتدا برای انجام عملیات در مناطق برفی طراحی شده و قادر است تا دمای منفی 40 درجه سلسیوس مورد استفاده قرار گرفته و مانع از پایین آمدن دمای داخل دستکش شود. همچنین این دستکش با داشتن سنسورهای مکان یابی این امکان را برای سربازان فراهم می کند تا در مناطقی که فاقد امواج رادیویی شبکه موبایل و یا دیگر روش های ارتباطی بی سیم است علاوه بر نمایش مختصات جغرافیایی، علائم حیاتی او را نیز اعلام نموده و از مفقود شدن کوهنورد جلوگیری کند.
- پوتین های هوشمند با قابلیت های تشخیص مین و مواد رادیواکتیو
در پوتین های این لباس نیز سنسورهای ویژه ای برای اسکن تابش های رادیواکتیو و شناسایی مواد ساطع کننده آن ها تعبیه شده و می تواند تا شعاع 5 متری، هرگونه مواد رادیواکتیو و مین های ضد نفر را شناسایی کند .
- یونیفرم با قابلیت نجات جان افراد
در یونیفرم این لباس ، سنسورهای پیشرفته ای جای داده شده است که می تواند در حین عملیات و زمانی که سرباز مجروح شده با پایش مستمر ضربان قلب، در حین کاهش نبض و فشار خون راهی برای وارد کردن شوک الکتریکی تنظیم شده به قلب سرباز ایجاد کرده تا مانع از بیهوشی او شود . در این حالت این امکان نیز وجود دارد تا با ارتباط با دیگر سربازان حاضر در میدان جنگ، موقعیت دقیق سرباز را به دیگر همرزمان اطلاع داده تا بتوان به سرعت به یاری سرباز مجروح بشتابند .این لباس قابلیت گرم کردن بدن در سرما و خنک نگه داشتن در گرما را نیز دارد و مجموعه 12 سنسور شامل سنسور ضربان قلب، فشار خون، رطوبت، دما، مختصات جغرافیایی، فاصله، نور، لیزر و مواد رادیواکتیو از جمله آنها هستند.این طرح در مسابقات جهانی اختراعات ترکیه ISID 19 که در آن 400 تیم و 1000 مخترع از 30 کشور دنیا حاضر بودهاند موفق به کسب رتبه سوم شده است .