محققین دانشگاه ملبورن قادر به توسعه رابط مغزی-کامپیوتری جدیدی بودهاند که ابعادی اندازه یک گیره کاغذ دارد و به بیمارانی که از فلج نیمتنه بالایی رنج میبرند اجازه میدهد به ارسال پیامک و ایمیل و همینطور جستجو در اینترنت بپردازند. این دیوایس که Stentrode نام گرفته، با موفقیت در بدن دو بیماری که به صورت وخیم دچار از کار افتادگی اعضای بدن بودهاند ایمپلنت شده است.محققان دانشگاه ملبورن در گزارش اخیر خود توضیح دادهاند که Stentrode توانسته به صورت بیسیم، مخابره پالسهای ذهنی را احیا کند. دو بیماری که این دیوایس در بدنشان ایمپلنت شده نیز با موفقیت وظایف روزانه خود نظیر استفاده از سیستمهای بانکداری آنلاین، خرید دیجیتال و ارسال پیامک را پشت سر گذاشتهاند. همانطور که پروفسور پیتر میچل از بیمارستان سلطنتی ملبورن میگوید، این آزمایشها نشان میدهد که Stentrode را میتوان با امنیت کامل در بدن بیماران ایمپلنت کرد.او در بخشی از صحبتهای خود میگوید:
«این نخستین باری بود که چنین ایمپلنتی استفاده میشد، بنابراین نمیتوانستیم تضمین کنیم که هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت. اما در هر دو مورد، جراحی بهتر از آنچه انتظار داشتیم پیش رفت».
این دیوایسها از طریق رگهای خونی و درست کنار کورتکس حرکتی مغز ایمپلنت شدند و میچل میگوید گرچه جراحی آسان نبود، اما بیماران تنها چند روز بعد از بیمارستان مرخص شدند. دو بیماری که Stentrode در بدنشان قرار گرفته، قادر به کنترل یک سیستم عامل کامپیوتری از طریق پایش حرکت چشم هستند و بنابرین هیچ نیازی به ماوس یا کیبورد وجود ندارد. این بیماران که عملا با قدرت تفکر در حال کنترل یک کامپیوتر بودند، میتوانستند به تایپ متون مختلف پرداخته و کارهای رایج کامپیوتری مانند زوم کردن و راست کلیک را به کمک یک الگوریتم یادگیری ماشینی که دیوایس را با حرکات آنها تطبیق میدهد به انجام برسانند.
محققان حالا امیدوار به گسترش آزمایشها در آینده هستند اما خاطر نشان میکنند که تا استفاده گسترده از چنین تکنولوژیهایی، چند سال باقی مانده. با این همه هر زمان که تکنولوژی برای مصرف عمومی آماده باشد، میتواند استقلال را به زندگی افرادی بیاورد که بدون آن کاملا متکی بر افراد دیگر هستند و حتی کارهای عادی و روزمره را نیز نمیتوانند به انجام برسانند.