همانطور که در مقالات گذشته درباره نقش بسیار پررنگ هنر مفهومی یا کانسپچوال آرت در حوزه مد وفشن صحبت کردیم ، در ادامه این رشته مطالب سراغ نمایشگاهی داخلی میرویم که موضوعیت اصلی آن به ارتباط عمیق فلسه هنر مفهومی و تولید لباس هایی کاربردی میپردازد و تعدادی از شرکت کنندگان در این رویداد پلی ارتباطی بین هنر دیجیتال و فشن ایجاد کرده اند.
مد مفهومی (conceptual fashion) رویکردی جدید به دنیای مد و لباس است. نگاهی که تلاش میکند تا جنبه هایی بیش از وضعیت ظاهری و طرح و رنگ و دوخت را در لباس های مردمان عصر هزاره سوم پر رنگ کند و لباس را که روزگاری یک نماد جریان ساز در قرن بیستم میلادی بود، دوباره به جایگاه جریان ساز خود در قرن بیست و یکم بازگرداند. مد مفهومی را میتوان رسانه ای خاموش دانست. رسانه ای که اهتمام جدی دارد تا سبک زندگی و پوشش خلاقانه ای را وارد استایل انسان های عصر دیجیتال کرده و با کمک فناوری های پوشیدنی، محصولی نوآورانه را در عرصه فشن در اختیار ساکنان دهکده جهانی قرار دهد. مد مفهومی خیلی عجیب و غریب است و در نگاه اول، با لباس هایی که سالها به تن کرده ایم و در مغازه ها خریدیم، متفاوت به نظر می رسد. لباس هایی که شاید سلبریتی ها یا مانکن ها در هفته های مد میلان ، لندن ، پاریس و نیویورک بر تن کرده و از جنبه ای، تنها استفاده برای فوتوشوت های تبلیغاتی دارد و لاغیر! اما مد مفهومی و تولید گسترده آن در کشورهای مختلف از جمله در ایران در یک دهه اخیر نشان گر این واقعیت است که طراحی و تولید و عرضه و خرید این لباس ها اگر چه محبوب لاکچری گردها محسوب می شود، اما استقبال از آن روند فزاینده ای دارد. نرگس طافی، یکی از طراحان فعال مد مفهومی در ایران است که به عنوان مهندس رایانه، ارشد طراحی مد را در اسپانیا تمام کرده است.
لباسی که ۱۰ تکه می شود و میتوان آن را به عنوان مانتو، کاپشن، دامن و البسه دیگری به متقضای زمان و مکان مورد نظر پوشید، نوعی لباس مفهومی خواهد بود. لباسی که طرح خاصی دارد و با طرح ویژه خود، مفهومی را القا میکند، مصداقی از لباس مفهومی است. مثل لباس هایی که با منسوجات طبیعی قابل بازیافت طراحی و تولید شده و یا حامی توسعه پایدار و محیط سبز هستند. مد مفهومی میتواند حامی تمام عیار مد سبز (green fashion) باشد. مد سبز میکوشد تا دنیای مد را که یکی از آلوده کننده ترین صنایع در قرن بیست و یکم است، عاری از آلودگی های زیست محیطی کرده و اصطلاحا، foot print آن را کاهش دهد.
اخیرا در تهران، نمایشگاه لباس های مفهومی در گالری مستقل تهران به نمایش در آمده است تا علاقمندان به طراحی و تولید چنین لباس هایی بتوانند از الگوهای ارائه شده در این نگارخانه ایده بگیرند. نمایشگاه رو به تهران من، ۱۷ مرداد ماه سال 97 در نگارخانه مستقل تهران برپا شد. مقدی شامیریان و شاگردانش تلاش داشتند تا در نمایشگاه رو به تهران من، شما را با ده ها مدل لباس مفهومی که میتواند در صنعت پوشاک ایران عصر ۱۴۰۰ مخاطبان و مشتریان زیادی را جلب و آشنا کرده و سبک جدیدی از کسب و کارهای پوشاک را در معرض دید علاقمندان به صنعت مد به خصوص گالری گردهای تابستانی قرار دادند.