امروزه تکنولوژی و وسایل ارتباطی و الکترونیکی در زندگی ما حرف اول را میزند. وایپر و یا همان بالاپوش جیپیاس یک سیستم کامل برای تمامی رشتهها و باشگاههای ورزشی است و قرار است بُعد جدیدی را به ورزش اضافه کند. هنگام پوشیدن آن میتوانید سرعت، شتاب حرکات و تمام بیومکانیکهای ورزشکار را ثبت نمایید و پیشرفت او را در آن رشته ورزشی بسنجید.یکی از جدیدترین گجتهای پوشیدنی و ابزار حوزه فناوری پوشیدنی در دنیای ورزش بهخصوص رشته ورزشی فوتبال است. ابزاری است که تا دوسال قبل هیچ کسی در دنیای فوتبال از آن خبر نداشت. وظیفه این ابزار مدرن، نظارت بر (مانیتورینگ – Monitoring) تغییرات فیزیولوژیکی ورزشکاران و بازیکنان میباشد و اطلاعاتی را مانند ضربان قلب و فشار خون که به صورت لحظه به لحظه در جریان تمرینهای تیم به مربیان تیم منتقل مینماید.
این لباسها معمولاً در تمرینهای آمادهسازی استفاده میشود و با اطلاعاتی که در زمان تحرک ورزشکاران و بازیکنان ارائه میدهد، به آنها کمک میکند آمادگی بدنی خود را بالا ببرند، میتواند علائم مصدومیت را قبل از آسیب دیدگی ورزشکار به مربیان مربوطه هشدار دهد؛ حتی این بالاپوشها می توانند در دوره مصدومیت نیز مورد استفاده قرار گیرند، بدین صورت که با در اختیار قرار دادن دادههای لازم به مربیان، این امکان را فراهم میکند تا ضمن اطلاع از شرایط بدنی ورزشکار و یا بازیکن، تمرینهای مناسبتری را برای بازگشت زودتر وی به شرایط مساعد، طراحی نمایند.
کاربرد و نقش وایپر (بالاپوش جیپیاس) در فوتبال
ابتدا از این تکنولوژی در رشتههای دو و میدانی و پیادهروی استفاده میشد؛ اما با گذشت زمان این فناوری راه خود را به دنیای فوتبال نیز باز کرد تقریباً باشگاههایی مثل بارسلونا، رئال مادرید، یوونتوس و چلسی جزو اولین باشگاههایی بودند که از این تکنولوژی استفاده کردند و دو سه سالی هم هست که تیم ملی کشور ما و برخی از تیمهای فوتبال داخلی همچون تیم ملی، تیم نفت نیز از این ابزار استفاده میکنند.وظیفه و ذات اصلی GPS، مکانیابی است؛ اما در فوتبال استفادههای دیگری مانند سنجش آیتمهای آماری گوناگون همچون میزان دوندگی، میزان مسافت طی شده توسط هر بازیکن، میزان سرعت بازیکنان در طول تمرین، شتاب بازیکنان، تعداد ضربان قلب و میزان سوخت و ساز بدن بازیکنان، تغذیه، میزان خواب و خوراک، برخوردها، دخالت در امور تدافعی و تهاجمی و… دارد؛ به همین دلیل مربیان برای اطلاع از وضع و شرایط بازیکنانشان از این وسیله ارتباطی هوشمند استفاده میکنند تا برحسب دادههای این دستگاه، آمادهترین بازیکنان را روانه میدان میکنند.بالاپوش جیپیاس (GPS) یکی از به روزترین ابزار تکنولوژیک در دنیای فوتبال است. ابزاری است که تا دو سال قبل هیچ کسی در دنیای فوتبال از آن خبر نداشت. این لباس اولین بار در بازی پیش فصل رئال مادرید و پاری سن ژرمن بر تن بازیکنان تیم فرانسوی دیده شد.بالاپوش جیپیاس، یک ابزار تکنولوژیک مدرن است که تغییرات فیزیولوژیکی بازیکنان را مانیتور میکند و در اختیار مربیان قرار میدهد؛ تغییراتی مانند ضربان قلب و فشار خون که به صورت لحظه به لحظه در جریان تمرینهای تیم به مربیان تیم منتقل میشود.
این لباسها معمولاً در تمرینهای آمادهسازی پیش فصل استفاده میشود و با دادههایی که در زمان جابهجایی و تحرک بازیکنان ارائه میدهد، به آنها کمک میکند آمادگی بدنی خود را بالا ببرند و با تمرینها بهتر تطبیق پیدا کنند. کارلوس کیروش هم که از اردوهای آفریقای جنوبی و تهران به عنوان دورههای بدنسازی تیم ملی استفاده میکند و همچنین در اردوی استرالیا نیز از این تکنولوژی استفاده کرده است. کاربرد دیگر این بالاپوشها در دوره مصدومیت بازیکنان است. دادههای GPS به مربی این اختیار را میدهد تا با آگاهی کامل از شرایط بدنی بازیکن، تمرینهای مناسبتری را برای بازگشت زودتر او به شرایط مسابقه، طراحی کند.بسیاری از باشگاههای بزرگ اروپایی در تمرینهای پیش فصل سال گذشته از این ابزار به روز که شرکت GPSports ارائه داده، استفاده کردهاند؛ باشگاههایی مثل بارسلونا، رئال مادرید، یوونتوس و چلسی.تصویر این لباس برای اولین بار تابستان سال گذشته در رسانههای ورزشی دنیا منتشر شد و پیش از آن، کمتر کسی از ورود بالاپوشها به دنیای فوتبال خبر داشت. بعد از شکست یک بر صفر پاری سن ژرمن برابر رئال مادرید در بازی دوستانه پیش از شروع فصل، تصاویری از زلاتان ابراهیموویچ که این بالاپوشهای مشکی رنگ را بر تن داشت منتشر شد و به سرعت توئیتهای طنزی دربارهاش ساخته شد. پیش از این، تنها ورزشکاران رشتههای دو و میدانی و پیادهروی (دویدن آهسته) از بالاپوش GPS استفاده میکردند. این تکنولوژی نوین دنیای فوتبال حالا در اختیار تیم ملی است و البته پول زیادی هم برای خریدش هزینه شده است. قیمت هر ست از این لباسها، ۲۰۰۰یورو است. یعنی تهیه ۳۰ست بالاپوش GPS برای تیم ملی، تقریبا ۲۷۰میلیون تومان تمام شده است.GPS بدين معناست كه ترجمه كردن و تحلیل اطلاعات دیتا از ماهواره های طول GPS چیزی در حدود ۵۰بیت در ثانیهاست؛ بنابراین در حدود ۱۲.۵دقیقه برای یک ماهواره میكشد تا كل اطلاعات را برای گیرنده بفرستد. این نوع ارتباط برای یك سیگنال تلویزیونی بسیار كند میباشد كه با اطلاعات تصویری لود میشود و نیازمند سرعت ترجمه بالا یا عرض باند بالا برای از تكنولوژی شبه رمز كدهای تصادفی برای كار با توان GPS این سیگنالها است. به عبارت دیگر پایین و هدایت مستقیم آنتن استفاده می كند.
اثر دوپلر كه توسط كریستین دوپلر در سال ۱۸۴۲ كشف شد در واقع به اثبات تاثیر فركانس دو شی و رابطه آن با سرعت آنها میپردازد. در واقع اگر ماهواره ها نسبت به زمین ثابت بودند محاسبه سرعت یک شی بر روی زمین بسیار سادهتر میبود ولی به دلیل اینكه ماهوارهها در حال حركت هستند یک را در دست GPS سرعت نسبی نسبت به زمین دارند. حال اگر فردی كه بر روی زمین است گیرنده خود داشته باشد میتوان سرعت او را محاسبه كرد. به این صورت كه سرعت و فركانس موج ارسالی از ماهواره را داریم و دستگاه گیرنده میتواند با استفاده از تحلیل اطلاعات فركانس موج دریافت شده را محاسبه كند. به همین صورت میتوان سرعت فرد دریافت كننده سیگنال را نیز محاسبه كرد. در صورتی كه سرعت فرد را نسبت به سرعت نور ناچیز در نظر بگیریم رابطه فركانس ارسال شده و فركانس دریافتی و سرعت شما به صورت زیر در خواهد آمد.
كه در اینجا:
فركانس ارسال شده از ماهواره میباشد .
سرعت امواج در فضا است.
سرعت گیرنده نسبت به سرعت نور می باشد كه در صورتی كه به سمت منبع حركت كند مثبت Vr است و در غیر این صورت منفی
سرعت فرستنده است و در صورتی كه فرستنده از گیرنده دور شود مثبت است و در غیر اینصورت Vsمنفی…! پس به این نتیجه رسیدیم كه دستگاه شما يا بازيكن و سرعت شما را به صورت كاملاٌ دقیق محاسبه می كند و این سرعت محاسبه شده سرعت لحظهای شما میباشد.